dijous, 5 de juny del 2014



XERRADA TALLER: EL SÒL PELVIÀ FEMENÍ.


El passat dimecres 28 vàrem fer la darrera xerrada del Punt de Trobada d’aquest curs. El tema va ser el sòl pelvià femení i la ponent fou la fisioterapeuta Aida Bosch.

L’Aida, especialitzada en el sòl pelvià, ens va explicar la importància de cuidar i mantenir un bon sòl pelvià  i una bona musculatura abdominal per tenir una bona salut i evitar posteriors trastorns i patologies associadesamb aquesta part de l’anatomia.
 
El sòl pelvià és el conjunt de músculs que sostenen tota la part baixa de l’abdomen; és com una hamaca de múscul que sosté en posició correcta i en suspensió la bufeta, l’úter i el recte, en contra de les forces de la gravetat. Perquè els òrgans del sòl pelvià funcionin correctament, els músculs del sòl pelvià han d’estar sans i forts.

L’Aida ens va explicar que el debilitament del sòl pelvià pot provocar alguns trastorns com: la incontinència urinària, els prolapses (és la caiguda dels òrgans intra-abdominals), disfuncions sexuals, etc. Per prevenir o tractar aquestes disfuncions és important primer de tot tenir una bona consciència corporal del nostre sòl pelvià i treballar aquesta musculatura directe o indirectament per tonificar-la.

Per què es debiliten els músculs del sòl pelvià? Doncs la principal causa és l’embaràs i el part. El deteriorament serà major si hi va haver estrip en el part, si el nadó era de gran pes o de gran perímetre cranial, si es va guanyar molt pes durant l’embaràs i amb cada nou part. Però altres causes poden ser les pràctiques esportives en les quals es salta o hi ha impactes (atletisme, tenis, bàsquet, aeròbic, …) i fan que augmenten la pressió intra abdominal, l’obesitat i el restrenyiment, la tos crònica i en general qualsevol augment de la pressió intraabdominal.

Podem recuperar el to muscular del sòl pelvià? L’Aida ens va explicar que es pot prevenir, tractar i curar, però sempre és millor primer prevenir. Podem recuperar-lo amb tractaments com per exemple: els exercicis de Kegel, que són contraccions actives i regulars dels músculs del sòl pelvià, o bé utilitzant les boles xineses, amb la gimnàstica abdominal hipopressiva, etc.



Va ser una xerrada molt dinàmica i molt interessant i va despertar la curiositat dels assistents!
La Cabanyeta vol agrair a l’Aida la seva participació en el nostre Punt de Trobada!

Ens retrobem el curs vinent!

Salutacions,

L’equip d’educadores.

1 comentari:

  1. Efectivament! Va ser molt interessant! I el més important és que ens va despertar/recordar la consciència de la importància del sol pèlvic en la dona. Us recomano que aquells que no vareu poder assistir reclameu una xerrada per l'any vinent..

    ResponElimina